In onze allergologie polikliniek, onderzoekt de allergoloog of uw symptomen indicatief zijn voor een allergische reactie. Deze symptomen kunnen wijzen op verschillende soorten allergieën, zoals hooikoorts, allergieën voor huisstofmijt, huisdieren, voedsel of insectengif. Verscheidene tests kunnen worden uitgevoerd om de oorzaak van uw klachten te achterhalen, waarna de patiënt de passende behandeling ontvangt.

Wat is een allergie?

Een allergie is een onjuiste respons van het immuunsysteem op externe stoffen.

Allergenen zijn stoffen die zo’n reactie kunnen veroorzaken, iets wat het lichaam normaal gesproken niet doet. In Nederland ontwikkelt ongeveer één op de drie mensen een allergie. Voorbeelden van allergenen zijn pollen van bomen en grassen, huisstofmijt, voedsel, dierenhuidschilfers, insectengif en medicijnen. Een allergische reactie kan optreden bij contact met deze allergenen.

Daarnaast zijn er ook contactallergenen, stoffen die na huidcontact lokale huiduitslag kunnen veroorzaken.

Inhalatieallergieën

Het inademen van pollen, zoals boompollen en graspollen, huisstofmijtuitwerpselen en dierenhuidschilfers kan allergische reacties veroorzaken aan de ogen, neus en longen. Dit kan leiden tot rode, jeukende en/of tranende ogen, een verstopte of lopende neus, niezen, jeuk in de neus en ademhalingsproblemen.

Soms veroorzaakt de allergie ook hoofdpijn en een gevoel van koortsigheid.

Kruisallergieën

Omdat het lichaam reageert op pollen bij hooikoorts, kunnen patiënten ook een allergische reactie ontwikkelen op bepaalde voedingsmiddelen. Dit wordt een kruisallergie genoemd, ook bekend als orale allergie, veroorzaakt door eiwitovereenkomsten tussen bepaalde voedingsmiddelen en pollen.

Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn steenvruchten (zoals appel, peer, kers, nectarine), noten, pinda’s en bepaalde groenten (wortel, tomaat, paprika, selderij).

Typische symptomen van een kruisallergie zijn jeuk en/of tintelingen in de mond en keel, zwelling van de mond en lippen, het gevoel van keelzwelling, jeukende ogen, een verstopte of lopende neus en soms maagklachten. Deze symptomen treden vaak direct op na het eten van deze voedingsmiddelen. Meestal zijn ze mild en verdwijnen ze snel.

Behandeling en onderzoek

Huidpriktest

Bij een huidpriktest wordt een kleine hoeveelheid verschillende allergenen, zoals pollen, huisstofmijt en voedingsmiddelen, in de huid van de onderarm geprikt met een klein naaldje. De resultaten zijn na 15 minuten bekend.

De resultaten van de huidtest worden vervolgens besproken met de allergoloog.

Afhankelijk van de resultaten kan soms aanvullend bloedonderzoek nodig zijn.

Immunotherapie

Als een patiënt veel last heeft van allergische klachten en medicatie van de huisarts niet voldoende helpt, komt immunotherapie mogelijk in aanmerking.

Immunotherapie is beschikbaar voor patiënten met hinderlijke klachten van hooikoorts, huisstofmijtallergie of allergieën voor wespen- of bijengif. Immunotherapie vermindert allergische klachten door de onderliggende oorzaak aan te pakken.

Immunotherapie kan worden gegeven in de vorm van smelttabletten voor berkenpollen, graspollen en huisstofmijt, en ook via injecties voor berkenpollen, graspollen, huisstofmijt, katten, wespen- en bijengif. De behandeling duurt meestal 3 tot 5 jaar.

  • Openingstijden

    • maandag – vrijdag | 8:30 - 17:00 uur
      (telefonisch bereikbaar tot 16:30 uur)
    • zaterdag – zondag | gesloten

Maak een afspraak